
Ben jij op zoek naar een job waar empathie, veiligheid en teamwork centraal staan? Als veiligheidsbegeleider bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) bouw jij mee aan een veilige en respectvolle leefomgeving in een gesloten centrum. Jij biedt een luisterend oor voor bewoners, hebt oog voor hun behoeften en zorgt voor de veiligheid van iedereen in jouw omgeving. Samen met je team werk je aan het welzijn van de bewoners, zodat menselijkheid en veiligheid hand in hand gaan.
Ontdek de job van veiligheidsbegeleider bij DVZ en solliciteer vandaag nog!
Niet iedereen die in België aankomt, kan en mag blijven. Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) stimuleert vrijwillige terugkeer, maar staat ook in voor de gedwongen repatriëringen. Zo houdt DVZ mensen zonder papieren of het recht op verblijf vast in één van zijn gesloten centra in afwachting van hun terugkeer.
Binnen deze gesloten setting sta jij in voor de veiligheid van onze bewoners, bezoekers en collega's. Dit doe je onder meer door middel van dynamisch toezicht, de controle van de toegangen en van de aanwezigheid van bewoners en bezoekers. Je streeft naar optimale leefomstandigheden in een veilige omgeving met respect voor iedereen in je werkomgeving.
Als veiligheidsbegeleider ben jij het eerste aanspreekpunt en een luisterend oor voor de bewoners. Je onderhoudt goede contacten met de bewoners en hebt hierbij oog voor onderliggende sociale en psychische problemen. Deze inzichten en bezorgdheden deel je met het team zodat ook zij de nodige ondersteuning kunnen verlenen.
Want samenleven in diversiteit brengt tal van uitdagingen met zich mee. Zo kan je geconfronteerd worden met crisissituaties zoals onder meer bewonersprotest, automutilatie, zelfmoordpoging en hongerstaking. In deze situaties draag jij een grote verantwoordelijkheid. Als de gemoederen hoog oplopen, hou jij het hoofd koel. Je schat de ernst van de situatie in en handelt in overeenstemming met de veiligheidsprocedures. Je brengt verder ook de nodige collega's op de hoogte en geeft adviezen om soortgelijke situaties te voorkomen.
Daarnaast sta je in voor de individuele én gezamenlijke begeleiding van onze bewoners. Jij leidt het dagelijks leven van onze bewoners in goede banen en stimuleert een aangename sfeer in de leefgroep. Bij grote activiteiten en themaweken steek je dan ook graag de handen uit de mouwen. Voor kleinere activiteiten, die het welzijn bevorderen, is er de mogelijkheid om zelf ideeën aan te brengen en samen met het team uit te werken.
De klok rond sta je dus klaar voor de bewoners. En dat doe je niet alleen, maar samen met onder meer veiligheidscoördinatoren, psychologen, verpleegkundigen, maatschappelijk assistenten en groepsbegeleiders. Als één team zorgen jullie voor de sociale, mentale en lichamelijke gezondheid en veiligheid van onze bewoners. In onze centra staat teamwork op één.
Het veiligheidspersoneel werkt in een volcontinu systeem. De functie houdt dan ook avond-, nacht en weekendprestaties in, afhankelijk van het type uurrooster. Je komt terecht in een vaste ploeg die goed op elkaar is ingespeeld.
Deze functie houdt een rechtstreeks en zichtbaar contact met het publiek in. In dit geval vereist de regelgeving (artikels 7 en 8 van het Koninklijk Besluit van 2 oktober 1937) dat het personeelslid geen enkel zichtbaar teken van religieuze, filosofische, politieke of vakbondsovertuigingen draagt om de openbare dienst op een neutrale manier te vertegenwoordigen tijdens deze contacten.
Heb je vragen over de jobinhoud?
Je vindt onze contactgegevens in de rubriek "meer info - contactpersonen".
Er zijn 20 vacante plaatsen bij het Centrum voor Illegalen Merksplas (Steenweg op Wortel 1A, 2330 Merksplas) bij Dienst Vreemdelingenzaken, FOD Binnenlandse Zaken.
Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) stimuleert vrijwillige terugkeer, maar staat ook in voor een verplichte verwijdering van het grondgebied. In afwachting van de terugkeer, vangt DVZ vreemdelingen op in de gesloten centra of woonunits. Hier verlenen wij de bewoners opvang, psychologische, medische en sociale begeleiding met respect voor de fundamentele menselijke waarden zoals veiligheid, privacy, gezondheid, religieuze beleving en persoonlijke ontwikkeling. De centra vormen zo een sterk gegeven in de strijd tegen illegale immigratie.
Sinds augustus 2022 is het opvangcentrum Zaventem operationeel. Aan dit centrum worden enkel asielzoekers toegewezen bij wie de DVZ een Eurodac 1 – hit heeft vastgesteld. De Eurodac 1 – hit wijst op een eerder asielverzoek in een andere Europese lidstaat.
Momenteel werken ongeveer duizend personeelsleden voor de centrale diensten in Brussel en nog eens een duizendtal personeelsleden zijn tewerkgesteld bij de gesloten centra te Brugge, Steenokkerzeel, Merksplas, Holsbeek en Vottem en het opvangcentrum te Zaventem.
Meer informatie over Dienst Vreemdelingenzaken vind je terug op de website (www.dofi.fgov.be).
Bekijk ook het filmpje over Dienst Vreemdelingenzaken.
Veiligheid, crisisbeheer, brand- en inbraakpreventie, beheer van het Rijksregister, organiseren van verkiezingen, uitreiken van identiteitskaarten, beheren van migratiestromen … FOD Binnenlandse Zaken doet het allemaal en nog veel meer.
Uw veiligheid, ons beroep. Als FOD Binnenlandse zaken creëren wij een veilige samenleving waar burgers initiatief durven nemen en verbinding zoeken met elkaar. Ook op de werkvloer streven wij naar een open organisatiecultuur waar jij als collega de ruimte krijgt om mee te denken of mee te beslissen, maar zeker ook om mee te doen.
Onze FOD telt meer dan zesduizend medewerkers verdeeld over de acht algemene directies (Civiele Veiligheid, Nationaal Crisiscentrum, Dienst Vreemdelingenzaken, Veiligheid & Preventie, Identiteit & Burgerzaken, Digitale Innovatie & Oplossingen, Personeel & Organisatie en Begroting & Beheerscontrole), de overkoepelende coördinatie- & ondersteuningsdiensten en de vier onafhankelijke diensten (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en de Federale diensten van de Gouverneurs).
Jouw profiel:
In het kort:
1. We screenen of je voldoet aan de deelnemingsvoorwaarden.
2. Je legt een test op computer af bij FOD BOSA in Brussel.
Opgelet! Als er weinig kandidaten zijn, zal deze stap niet georganiseerd worden.
3. Indien stap 2 doorgaat: je legt een interview af.
Indien stap 2 niet doorgaat: je legt een interview af met een test op computer bij de Dienst Vreemdelingenzaken.
Een volledige beschrijving van de procedure kan je terugvinden in de volledige functiebeschrijving.
Solliciteren? Vul je online-cv in en raadpleeg het volledige vacaturebericht om over alle nodige informatie te beschikken en je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Amandine Vroome
Attaché selecties en rekrutering
Dienst Vreemdelingenzaken
02/488.97.05