45 CBRNe-experten in Warschau voor Bullseye (20 februari 2020)

Veiligheid
Noodplanning

Deze week werd de eerste workshop van het project Bullseye, gecoördineerd door het NCCN, georganiseerd in de Poolse hoofdstad Warschau. Aan deze workshop nemen 45 experten van chemische, biologische, radiologische en nucleaire risico’s deel. Ook hulpverleners van hulp -en interventiediensten uit verschillende Europese landen namen deel aan de workshop.

Een praktische en interactieve workshop

Concreet komen tijdens de workshop niet alleen de experten aan het woord tijdens interactieve sessies, maar worden ook al tafeloefeningen georganiseerd en wordt het huidige detectiemateriaal en persoonlijke beschermingsmiddelen gedemonstreerd.

Levensreddende procedures

De brandweer, politie, medische hulpverleners en Civiele Bescherming begeven zich vaak als eerste ter plaatse na bijvoorbeeld een brand of explosie. Vaak weten ze niet meteen of het over een terroristische aanslag gaat met chemische of biologische middelen. De bedoeling van dit project is om duidelijke procedures op te stellen om zo levens te kunnen redden.

Deze workshop kan voor een grote vooruitgang zorgen in het project Bullseye. Nadat een eerste draft is opgesteld, zal de procedure eerst uitgebreid worden getest om nadien aangepast en gevalideerd te worden.

Project Bullseye

Bullseye is een Europees gefinancierd project onder de coördinatie van het Nationaal Crisiscentrum (NCCN). Verschillende partners uit België, Nederland, Polen, Slowakije en Spanje werken hieraan mee. Het project wil hulpverleners beter voorbereiden op terroristische aanslagen met chemische en biologische middelen. Daarbovenop breidt het project Bullseye de trainings- en certificeringsfaciliteiten voor detectiehonden verder uit.